”Så förra året” – en ohållbar konstruktion?
Abstract
Predikativ anger typiskt vad eller hurdan en referent är eller blir (SAG 1:211), och utgörs vanligtvis av en adjektivfras, som i (1a) eller nominalfras, som i (1b).
1a) Sol, sand och strandhäng är så härligt.
1b) Stefan är lärare.
I (1a) innehåller adjektivfrasen förstärkningsadverbet så för att beskriva graden av härlighet (jfr Nilsson 2005:64). Bruket av så fungerar bra eftersom egenskapen ’härlig’ är graderbar och kan uttryckas i större eller mindre mängd. Ett predikativ som utgörs av nominalfras saknar däremot denna semantiska egenskap och kan inte uttryckas med ett förstärkande så (jfr *Stefan är så lärare).
Trots nämnda restriktioner förekommer nominala predikativ förstärkta av adverbet så i en konstruktion som kan beskrivas [X är så förra np], se (2).
- Sol, sand och strandhäng är så förra året.
- Äta djur är så förra millenniet.
Konstruktionen har en särskild betydelse, nämligen att framställa subjektet som något gammalt eller omodernt (jfr Wee & Ying Ying 2008; Gonzálvez-García 2014; Sweep 2014). Under 2000-talets första decennier har konstruktionen ökat i frekvens i engelskt språkbruk, vilket Wee & Ying Yang (2008) förknippar med den snabba, digitala utveckling samhället präglas av. Ur ett konstruktionsgrammatiskt perspektiv presenterar vi en korpusundersökning baserad på blogg- och twittertexter. Preliminära resultat visar att konstruktionen visserligen fått fäste i svenskan, men att den troligen redan har peakat – att den redan är så förra året.
Statistik
Publicerad
Nummer
Sektion
Licens
Copyright (c) 2023 Linnéa Bäckström, Joel Olofsson
Det här verket är licensierat under en Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell-licens.